Kompanije i tržišta
UniCredit bank d.d. Mostar ponovo zida naknade
6.2.2019 06:34 | Indikator.ba
UniCredit banka d.d. Mostar ponovo je podigla cijene naknada za pravna lica. Od 1. februara 2019. ova banka je za virmansko plaćanje na šalteru poslovnica povećala naknade za unutrašnji platni promet.

U obavijesti na dnu izvoda, Banka je u kratkoj informaciji korisnicima navela da je donijela odluku o revidiranju pojedinih naknada.

-Podsjećamo da su transakcije unutarnjeg platnog prometa putem e-ba Plus usluge znatno povoljnije od transakcija na šalteru poslovnice, navodi se u obavijesti i klijenti upućuju na šaltere poslovnica za informisanje o izmjenama cijena.
Umjesto nekadašnjih 1,80 i 1,90 KM, banka sada za procesiranje jednog virmana naplaćuje 2 KM.

Podsjećamo, UniCredit banka je povećala naknade i početkom 2017. godine uključujući i elektronsko bankarstvo čak za 100 posto.

Kada smo iz portala Indikator.ba tada pitali zašto Banka istovremeno promovišući "jeftinija, praktičnija i jednostavnija" elektronska plaćanja podiže cijene za procesiranje tih istih plaćanja, izvršni direktor za maloprodaju UniCredit Bank d.d. Slaven Rukavina rekao je da je banka u prethodnom periodu nižim cijenama stimulirala što veće korišćenje elektronskog bankarstva te da cijene dugi period nisu mijenjane.

No, ako se broj korisnika elektronskog bankarstva u BiH povećava, a podaci Cenralne banke pa i same UniCredit banke govore o skokovitom rastu, onda čista ekonomska logika nalaže drugačije - ako je više korisnika, cijene treba da budu niže. Ili, barem u slučaju UniCredit banke da se ne povećavaju.

S obzirom da je UniCredit banka najveća banka u BiH, poskupljenje iz 2017. godine brzo su slijedile druge banke i povećanje prihoda od naknada i provizija, često izražena i dvocifrenim procentima, mogli ste pročitati u izvještaju bezmalo svake Banke u BiH za tu godinu. Nema sumnje da će novi rast naknada za plaćanja na šalteru ponovo slijediti i druge banke.

U uslovima negativnih kamatnih stopa, relativno slabih prihoda od kamata, očigledno da se zacrtani nivoi bankarskih profita žele ostvariti po svaku cijenu, iako realnih ekonomskih razloga za poskupljenje naknada nema.


Borivoje SIMIĆ
Facebook Twitter Print