TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Menadžment
Šezdeset posto Bosanaca i Hercegovaca nezadovoljno svojim poslodavcem!
6.8.2019 17:20 | Indikator.ba
Šezdeset posto Bosanaca i Hercegovaca nije zadovoljno svojim poslodavcem, pokazalo je istraživanje portala BoljiPosao.com.

U istraživanju portala BoljiPosao tokom mjesec dana sudjelovalo je 520 ispitanika koji su podijelili svoja iskustva i stavove o zadovoljstvu sa poslodavcem.

Značajan udio zaposlenih nije zadovoljan na svom radnom mjestu, a tome najviše doprinose uslovi na poslu i male plaće.
Samo 4% ispitanika se izjasnilo da misle da poslodavci čine sve što mogu da zadrže dobre radnike, a više od 46% kao razlog navodi činjenicu da se njihovi poslodavci nadaju da će uvijek pronaći novog zaposlenika.

Posebno interesantni su podaci za razloge zadovoljstva na radnom mjestu. Samo 2% se opredijelilo za posebne privilegije kao što su službeni auto, mobitel i sl., a visinu primanja i radnu kulturu su označili kao glavni razlog zadovoljstva (48%).

Ovi rezultati pokazuju da većina zaposlenih razmišlja o tome kolika će mu biti plata i hoće li imati "osnovne" uslove za rad , a edukacija, radno vrijeme, napredovanje i ostale privilegije su nešto što dobijaju samo pojedinci koji imaju sreću da su zaposleni kod najboljih poslodavaca.

Ovo istraživanje je pokazalo da su zaposlenici u BiH jako nezadovoljni da je potrebna hitna reakcija svih aktera na tržištu rada.

"Mi smo očekivali ovakve rezultate. Većina radnika se mora boriti za svoja prava koja bi im trebala biti zagarantovana i prinuđeni su raditi po pravilima koja im se nameću.To moramo hitno mijenjati. Međutim, znam da ima mnogo poslodavaca koji svoje zaposlenike vrednuju i nagrađuju uz poštivanje svih propisa. Problem je što su ti poslodavci manje eksponirani i što se manje čuju pozitivne priče", prokomentarisala je rezultate istraživanja Aida Zejčirović, direktorica portala BoljiPosao.com.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA