Ekonomija
Banke upalile alarm zbog krize sa corona virusom
29.2.2020 16:34 | Indikator.ba
Zbog korona virusa u njemačkim finansijskim institucijama već je dat znak za uzbunu, a sve više stručnjaka predviđa recesiju.

Banke se boje povećanja neplaćenih kredita, a dionice Deutsche Bank i Commerzbank su pod velikim pritiskom. Ulagači se plaše daljnjeg povećanja kapitala.

Prije samo nekoliko sedmica šef Deutsche Bank Christian Sewing bio je sretan zbog boljeg poslovanja. U međuvremenu, zvono za uzbunu već zvoni šefu najveće njemačke kuće novca.
Proširenje krize sa korona virusom postaje savršena oluja za banke. Berze širom svijeta već danima idu nizbrdo, sve više tvrtki upozorava na gubitke, a ekonomisti predviđaju recesiju.

Dax je pao za 12 posto u roku od sedam dana, a dionice Commerzbank i Deutsche Bank su izgubile oko 20 posto.

Za Deutsche Bank bi ekonomska kriza došla u najgorem mogućem trenutku. Nakon mnogih milijardi eura gubitaka, njen temelj je slab, a oporavak se temelji na činjenici da se poslovanje s korporativnim kupcima i tržištima kapitala poboljšava. Commerzbank s ogromnim kreditnim portfeljem također bi bila pogođena ekonomskom slabošću.

- Ekonomska kriza bila bi glavni izazov za Deutsche Bank i Commerzbank, jer obje banke već imaju nisku profitabilnost, rekao je analitičar Philipp Hasler iz brokerske kuće Pareto Securities za n-tv.
Ako se zaista dogodila recesija, vrijednosti neplaćenih kredita znatno bi se povećale i rezerviranja za rizike u bilansima mogla bi se povećati na nivoe visoke kao tokom finansijske krize.

Direktor Deutsche Bank James von Moltke nedavno je priznao da niko ne može predvidjeti koliko je virus opasan i kakvu štetu može nanijeti berzama i ekonomiji. Svjetski ekonomski motor, Kina, već nekoliko sedmica je u velikom zastoju ekonomskog i društvenog života. Prekinuti su lanci proizvodnje i opskrbe, otkazuju se važni sajmovi. Izvozno orijentirana njemačka ekonomija mogla bi biti teško pogođena.
- Postoji rizik da visoko zadužene tvrtke više neće moći servisirati svoje dugove, jer će im prodaja opasti, kaže ekonomista Edgar Walk iz privatne banke Metzler.

Ekonomisti Deutsche banke također pretpostavljaju recesiju u Njemačkoj.
Glavna briga ulagača je da će institucije uskoro morati moliti dioničare za svježi kapital.
- Veliko će pitanje biti mogu li banke proći kroz ozbiljnu ekonomsku krizu bez dodatnog kapitala, kaže Haaler.
Profesor Hans-Peter Burghof sa univerziteta u Hohenheimu također jasno kaže: "Ono što je izgrađeno kao temeljni kapital brzo se koristi u krizi". Deutsche Bank je posljednjih godina sakupila oko 30 milijardi eura svježeg kapitala. Commerzbank je tokom finansijske krize 2008. podržana novcem od poreza pa je savezna vlada i dalje najveći dioničar s 15,6 posto.

Međutim, može se reći da su zajmodavci očistili svoje bilance nakon posljednje krize, kaže Michael Hunseler, direktor upravitelja imovine Assenagon.
- Banke su mnogo manje rizične nego prije finansijske krize. Koeficijenti likvidnosti i kapitala dovoljni su da apsorbiraju povećanje troškova rizika.

Međutim, sve ovisi o tome koliko dugo će trajati neizvjesnost sa coronom. "Dugotrajna kriza predstavljala bi veće izazove bankama".
Facebook Twitter Print