TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Hrvatska kuna moći će se razmjenjivati do 31. decembra 2022. godine
28.11.2022 06:25 | Indikator.ba
Centralne banke u regiji obavještavaju da će se u susret uvođenju eura u Hrvatskoj i povlačenju kune iz opticaja hrvatska kuna moći razmjenjivati na domaćim deviznim i mjenjačkim tržištima zaključno sa 31. decembrom 2022. godine.

Prema odluci Vijeća Europske unije za pristupanje Hrvatske eurozoni 1. januara 2023. godine, hrvatska kuna bit će službena valuta do 31. decembra 2022. godine.

- Uzimajući u obzir da je hrvatska kuna dio kursne liste Narodne banke Makedonije, prosječni kurs denara u odnosu na hrvatsku kunu bit će objavljen kao rezultat tečajne liste koja bit će biti na snazi ​​31. decembra 2022.

Slijedom toga kupoprodajne transakcije na domaćem deviznom tržištu s bankama te mjenjački poslovi s hrvatskom kunom prestat će se obavljatti sa 31. decembrom 2022. godine, navode iz Banke.

Tokom 2023. godine zamjena hrvatskih kuna bit će moguća samo u poslovnim bankama i drugim institucijama na području Republike Hrvatske. Od 1. januara 2024. mjenjačke poslove hrvatskih kuna obavljat će samo Centralna banka Hrvatske.

Banke u BiH su još ranije upozorile kliente da izvrše konverziju postojećih stanja na svojim računima iz valute HRK u valutu BAM ili neku drugu stranu valutu.

Ukloliko to ne urade sva sredstva na računima klijenata alute HRK automatski će se konvertovati u valutu EUR na datume 30-31.12.2022. godine, prema važećem srednjem kursu Centralne banke BiH za taj dan.

Pojedine banke izvještavaju klijente da će uskoro obustaviti kupoprodaju efektive valute HRK, pa tako Privrednoj banci Sarajevo navode da će to učiniti zaključno sa 30. novembrom.

Bezgotovinska plaćanja kao i konverzije u i iz valute HRK moći će se vršiti u poslovnicama banke i putem elektronskog bankarstvo do 28. decembra.
Na dan 29. decembra banka će izvršiti konverziju zatečenog stanja depozoita klijenata iz hrvatskih kuna u eure.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA