TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Srbija upisala šljivovicu u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a
2.12.2022 10:42 | Indikator.ba
Element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije "Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice" u četvrtak, 1. decembra, je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa UNESCO-a, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa na 17. zasjedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

Upis znanja i vještina potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na UNESCO-vu listu značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasljeđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji "živog nasljeđa" Srbije.

Nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elemenata i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne vještine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva, stoji na sajtu Vlade.

Ministarstvo je, kako se navodi, nominovalo šljivovicu 2021. godine, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a iz Srbije su porodična slava (2014. godine), kolo - tradicionalna narodna igra (2017. godine), pjevanje uz gusle (2018. godine) i Zlakusko lončarstvo (2020. godine), navodi se u saopštenju.

(Ilustracija: Pexels)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA