TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
ASA Osiguranje pripaja Central Osiguranje sa 31. decembrom
3.12.2022 05:25 | Indikator.ba
ASA Osiguranje namjerava pripojiti Central osiguranje d.d. na dan 31. decembra 2022. godine, čime će preuzeti sva prava i obaveze ovog društva, a Central osiguranje d.d. će biti brisano iz sudskog registra privrednih društava, izvještava Indikator.ba.

Odluke o pripajanju su donijele skupština oba društva.
Nakon pripajanja ASA OSIGURANJE neće mijenjati svoj pravni status, odnosno nastavit će da posluje pod istom djelatnošću.

Ova promjena neće imati za posljedicu spječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišne konkurencije na relevantnom tržištu te je osnovni cilj integracije obezbjeđenje efikasnosti poslovanja dva povezana lica.

Učešće u ukupnoj premiji na tržištu osiguranja na nivou Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2021. godine za ASA OSIGURANJE je iznosio 5,5% isto koliko je učešće imao i privredni subjekt Central osiguranje d.d.

ASA Osiguranje je putem društva Finance 2021. godine kupilo 86,46 posto dionica Central Osiguranja za 25,6 miliona maraka, nakon prethodno potpisanog ugovora o strateškom partnerstvu.

Kasnije je udio povećalo na 95 posto otkupom dionica za tri miliona KM. Preostalih 5 posto dionica kontroliše CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak.

Brisanjem Central Osiguranja broj osiguravajućih društva u Bosni i Hercegovini smanjit će se na 24, a u Federaciji BiH na 10.

B.S.

(Foto: Indikator.ba)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA