TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Život i umjetnost
Spirit Fest Sarajevo: U vrhunskim rakijama uživalo više od 1.200 posjetilaca
2.12.2022 05:48 | Indikator.ba
U prepunoj dvorani hotela Holiday sinoć je završen deveti Internacionalni festival žestokog pića i rakija Spirit Fest Sarajevo.

Mnogobrojni posjetioci imali su mogućnost da degustiraju vrhunske proizvode više od 60 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova alkoholnog pića takođe su prenijeli iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića.

Uz konzumiranje rakija, na festivalu su bile ponuđene i gastronomske delicije iz Bosne i Hercegovine. Izlagači iz BiH i regiona istakli su da je dobra hrana uz piće odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse kvalitetne proizvode, a proizvođačima kao rezultat ponudi veći plasman proizvoda na tržište.

– Spirit Fest Sarajevo pokazao je i ove godine da je okrenut onima koji posluju u ugostiteljstvu i turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je da smo nakon dvije godine imali priliku ugostiti vrhunske destilerije i kompanije, te uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća sa područja BiH i regiona prave proizvodi svjetskog kvaliteta, kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Po osmi put upriličena je dodjela priznanja za najbolje ocijenjene rakije. Ukupno 150 uzoraka se takmičilo u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije, likeri i kategoriji Gin. Stručni žiri sa predsjednicom komisije prof. dr Nermina Spaho nije imao lagan zadatak.

Velike zlatne plakete su osvojili:

RB Global doo Stara Sokolova u kategoriji rakija od voća za proizvod Šljivovica 12 Lux; Braća Tomašević doo Ognjena Rakija u kategoriji rakija od voća za proizvod Jabuka; Vinarija Čitluk dd u kategoriji rakija od grožđa za proizvod Loza Barrique Teuta; BMB Delta doo u kategoriji specijalnih rakija za proizvod Travarica-Kozarski biser; BB Klekovača u kategoriji specijalnih rakija za proizvod Klekovača; Destilerija Tunik u kategoriji likera za proizvod Liker od šumske nane; Destilerija Artisan u kategoriji gin za proizvod Gin-London Dray; Destilerija Rajin u kategoriji gin za proizvod Gin Escobar.

(Foto: Spirit Fest)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA