TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Dok vlada nezapamćena nestašica na bh. tržištu: Sad će pelet stizati iz Srbije
3.12.2022 06:26 | Indikator.ba
Na tržište Bosne i Hercegovine, na kojem nakon odluke vlasti o zabrani izvoza vlada nestašica peleta, ovaj proizvod mogao bi početi stizati iz Srbije.

Naime, Vlada Srbije odobrila je kvotu za izvoz od 24.000 tona peleta do kraja januara 2023. godine na prijedlog članova Privredne komore Srbije, saopštila je Komora.

Ocjenjuje se da je ovakva odluka Vlade donesena u pravo vrijeme, u trenutku kada su se potrošači opskrbili potrebnim količinama svih vrsta ogrevnog drva, pa tako i peleta, te kada postoje određeni viškovi i zalihe kod proizvođača.

- Pelet je i dalje tražen u Europi i zemljama regije, cijene su više, a odobrene količine za izvoz neće ugroziti opskrbu tržišta Srbije ovim energentom, rekao je sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo Ljubinko Savić.

U Bosni i Hercegovini se nakon odluke vlasti o zabrani izvoza i ograničenja cijene na 560 KM po toni dogodila apsurdna situacija da peleta ima, ali se ne može kupiti.

Oni koji su na lagerima imali pelet po ranijim, višim cijenama odlučili su da ga povuku iz prodaje jer ne žele ići u gubitke usljed čega na tržištu BiH vlada dosad nezapamćena nestašica.

Proizvođači tvrde da je zbog ovakve situacije mnogo fabrika obustavilo rad.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA