TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Trebat će još najmanje dvije godine da zasija zlato u Srebrenici
5.12.2022 05:13 | Indikator.ba
- Nadamo da ćemo doći do te točke kada možemo govoriti o ležištu, o koncentraciji i količini rude. Međutim, do toga predstoje još najmanje dvije godine detaljnog rada na samom lokalitetu, izjavio je za BHRT Aleksandar Mišković, direktor kompanije Drina Resurs koja je objavila da je pronašla zlato kraj Srebrenice.

Naime, ove godine izvršena su istraživanja na tri lokacije.
Jedna od lokacija je Brežani, gdje je, kako kažu, pronađeno zlato, a u narednoj godini planirano je 10.000 bušotina kada će, kažu iz firme, imati i više informacija.

Iz tvrtke koja posluje u okviru kanadske kompanije navode da su tragovi zlata pronađeni na dubini od oko 80 metara.

Elvir Babajić, geolog, kaže kako je, da bi se krenulo u ekonomski opravdanu eksploataciju, potrebno da se definiraju i količine, na kojoj je dubini, pa se na osnovu toga rade određene studije ekonomske opravdanosti eksploatacije.

Iz kompanije dodaju da će nastaviti istraživanja dok iz Srebrenice kažu kako tu vide ''''''''''''''''šansu za ekonomski razvoj i bolje sutra za sve stanovnike koji ovdje žive''''''''''''''''.
Iz Drina Resursa negiraju bilo kakvu povezanost s firmom Rio Tinto, čija istraživanja su pokrenula proteste građana u Srbiji.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA