TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Pozitivni signali na kraju prošle godine: Zaustavlja se usporavanje bh. ekonomije?
27.1.2023 06:13 | Indikator.ba
Nasuprot očekivanjima da bi moglo doći do značajnijeg pada ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, neki paramatri ukazuju na zaustavljanje usporavanja ekonoomije, izvještava Indikator.ba.

Industrijska proizvodnja u decembru zabilježila je rast od 1,3 posto, što je drugi mjesec zaredom u kojem je ostvarila rast nakon pada u negativni teritorij u oktobru od -1,8 posto.

Iako ne bilježi brojke kakve je imao u većem dijelu godine i izvoz još uvijek ima pozitivan razvoj.

U decembru je zabilježio rast od 2,1 posto u odnosu na decembar 2021. godine, dok je mjesec ranije taj rast iznosio 4,4 posto.

Privatna potrošnja ima stabilan trend rasta koji je djelimično podržan povećanjem plata posebno u privatnom sektoru, te povećanjem priliva doznaka iz bh. dijaspore.

Iako druga polovina godina 2022. godine nije bila dobra kao prva kada je ekonomski rast premašivao 5 posto, izvjesno je da će BiH zaključiti prošlu godinu sa pristojnim rastom BDP-a od oko 4 posto.

Žilavost koju pokazuje ekonomija BiH u posljednjem kvartalu prošle godine dobar je uvod u 2023. godinu, za koju su svi relevantni autoriteti predvidjeli skromne učinke.

U najboljem slučaju našoj zemlji prognozira se rast od 1,5 posto.
Iako će inflacija i dalje biti visoka (Centralna banka BiH je prognozira na nivou od 9 posto) i uticati na ekonomske tokove, moguće je da razvoj u ovoj godini demantuju analitičare.

Realno je očekivati da će prvi kvartal biti i dalje težak, ali bi ekonomske prilike mogle popraviti u nastavku godine, već od proljeća.

Dobra vijest je da jedan od najvećih trgovinskih partnera Njemačka neće otići u recesiju, a i ako je bude biće blaža nego što se očekivalo, kako su kazali iz Ministarstva ekonomije zemlje. Stoga su i revidirali prognoze i očekuju rast od 0,2 odsto ove godine.

(Foto: CBBiH)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA