TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Ukida se zabrana izvoza peleta
27.1.2023 14:21 | Indikator.ba
Novoformirana vlast u Bosni i Hercegovini uskoro će odobriti izvoz peleta, dok će zabrana izvoza trupaca ostati na snazi, saznaje portal Capital.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH spremilo je odluku kojom se to definiše, a koju treba da potvrdi Savjet ministara BiH. Nakon usvajanja ona će biti na snazi do kraja maja ove godine.

- Savjet ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka roka njenog važenja, u slučaju ispunjenosti ciljeva njenog donošenja - stoji u prijedlogu odluke.

Goran Ivanović iz Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta vijest o ukidanju zabrane za izvoz peleta ocjenjuje kao dobru ali zakašnjelu.

- Odluka je kasno stigla. Mi već dva mjeseca nemamo nikakvu prodaju na domaćem tržištu, a struja i sirovina nam je poskupila, tako da je neisplativo prodavati po ograničenim cijenama. Firme su dovedene do ruba propasti - kaže Ivanović.

On kaže da su zabranom izvoza u tešku situaciju dovedeni i njihovi stalni kupci u inostranstvu.

- Imamo narudžbe i primljene avanse iz prošle godine i tu ćemo pokušati da ispregovaramo da im ne vraćamo novac već da im isporučimo pelet - rekao je Ivanović.

Zaključio je da je proizvođačima nanesena ogromna šteta, zbog čega bi trebali razmisliti o tužbama.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA