TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Velika akvizicija u Crnoj Gori: Mercator preuzima lanac sa 69 trgovina
27.1.2023 15:03 | Indikator.ba
Kompanija Mercator Crna Gora, u okviru koje posluju marketi Idea, podnijela je Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) zahtjev za odobrenje da kupe "Franca markete".

To je Agencija objavila u Službenom listu gdje se navodi da se predložena koncentracija odnosi na sticanje kontrole nad prodavnicama “Franca” marketa, javlja crnogorski portal Pobjeda.
O ovome je bilo govora još prije godinu, ali nijedna ni druga kompanija tada to zvanično nisu potvrdile. Iz "France" su tada negirali da su marketi prodati Mercatoru, dodajući da im imponuje pažnja investitora.

Da se i dalje još ništa konkretno nije desilo, kazao je Pobjedi Sead Franca, koji je potvrdio da interesovanje Mercatora za njihove prodavnice postoji zbog čega su i tražili od AZK mišljenje.

– Ugovor nije potpisan niti je sprovedena ijedna konkretna radnja. Ukoliko AZK to ne odobri, od prodaje ne može biti ništa. Čak i ako odobri, to i dalje ništa ne znači, jer još nije bilo nikakvih konkretnih dogovora. Ono što je sigurno, to ne bi bila akvizicija, već eventualno integracija koja bi podrazumijevala podijeljene uloge, ali je to sve pitanje dogovora da li će od toga išta biti kazao je Franca.

U okviru "France" posluje 69 marketa u gotovo svim opštinama, a najviše ih je u Podgorici 13, u Budvi osam, a u Bijelom Polju sedam. Ova kompanija osnovana je u sklopu mesne industrije Meso promet koja je započela rad 1990. godine. Kompanija Merkator-CGje od aprila 2021. godine dio maloprodajne mreže Fortenova grupe koja ima 88,1 odsto vlasništva Merkatora. Prema podacima sa njihovog sajta, Merkator CG ima preko 1.600 zaposlenih u 19 crnogorskih opština u 129 prodavnica.

Da li bi kupovinom "Franca" marketa, Mercator CG narušio konkurenciju i stvorio dominantan položaj, AZK bi trebalo da utvrdi, između ostalog, na osnovu stanja i položaja na tržištu, njihove ekonomske i finansijske moći, konkurencije, kretanja tehničkog i ekonomskog razvoja te interesa potrošača. Za odluke po tom zahtjevu rokovi se kreću između 105 i 130 radnih dana od podnošenja zahtjeva, u zavisnosti od konkretne situacije, piše Pobjeda.

(Foto: Mercator)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA