TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
Toyota u BiH od 1. aprila mijenja model poslovanja, u Sarajevu kontakt centar za regiju
27.1.2023 15:47 | Indikator.ba
Od 1. aprila 2023. godine Toyota BH počinje sa direktnim uvozom vozila, a u Sarajevu će biti uspostavljen i kontakt centar japanskog proizvođača za regiju.
Ovo je najavio danas na godišnjoj press-konferenciji u Sarajevu direktor Toyote BiH Damir Višošević, izvještava Indikator.ba.

On je podsjetio da Toyota u BiH ima predstavništvo od 2005. godine, koje je uspješno poslovalo, ali da je sada došlo vrijeme da se prisustvo ovog moćnog globalnog brenda podigne na viši nivo.

- Ovo je respektabilno japansko ulaganje u Bosni i Hercegovini, koje će donijeti veći broj zaposlenih i povećati prihode koji će državi otići u budžet, istakao je Višošević i dodao je sa nekadašnja četiri radnika broj zaposlenih narastao na 15, a kompanija je otvorena za prijem novih stručnih kadrova.

Prema njegovim, riječima, podružnica u BiH uživa povjerenje vlasnika, pa će u toku ove godine u Sarajevu biti uspostavljen i kontakt centar koji će pokrivati cijeli region.

Višošević je kazao da je Toyota 2022. godine sa 839 prodatih automobila imala drugu najbolju godinu od početka poslovanja u BiH, pri čemu je najviše priodano modela Yaris.

Precizirao je da je 24 posto prodanih automobila bilo sa hibridnim pogonom, a ostatak od 76 posto su bili automobili s konvencionalnim pogonom.
Višošević je naveo da je Toyota u 2022. bila na trećem mjestu po tržišnom učešću u putničkom programu u BiH, dok je u području privatnih automobila bila lider s oko 20 posto tržišta.

Naglasio je da u ovoj godini planiraju prodati 960 automobila i da ne očekuje teškoće u lancu nabave koje imaju drugi proizvođači, iako vozila dobavljaju iz Toyotinih tvornica sa svih strana svijeta.

Na konferenciji za medije je najavljeno da će u 2023. prvih 150 kupaca modela Yaris besplatno dobiti dječiju autosjedalicu, što je akcija koju kompanija realizira s BIHAMK-om.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA