TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Radnici mostarskog McDonaldsa dobili otpremnine
2.2.2023 04:20 | Indikator.ba
Radnici McDonaldsa, koji su naprasno dobili otkaz pred blagdane dobili su otpremnine, saznaje Hercegovina.info od njihovih odvjetnika.

Devetnaest djelatnika McDonaldsa u Mostaru 31.12.2022.godine, iznenada je dobilo otkaze ugovora o radu koje su imali sa franšizerom, društvom Gliese 581g d.o.o. Sarajevo, kao poslodavcem.

Istim rješenjima otkazan im je ugovor o radu sa danom 31.12.2022. godine bez otkaznog roka, a zbog "opravdanih ekonomskih uvjeta" kako je navedeno u rješenju.

U obrazloženju rješenja se navodi da je do prestanka potrebe za radom zaposlenika, odnosno otkazivanja ugovora o radu, kao tehnološkog viška došlo uslijed zatvaranja McDonalds restorana, na osnovu rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 28.12.2022.godine, a kojim se nalaže zabrana rada ili angažiranja u bilo kojem McDonalds restoranu u Bosni i Hercegovini.

Djelatnici, od kojih je većina bila izuzetno osposobljena za rad u McDonalds restoranu i koji su većinom imali ugovore na neodređeno vrijeme, angažirali su Zajednički odvjetnički ured Nada Dalipagić, Jelena Dalipagić Crnjac i Goran Crnjac za zaštitu njihovih prava u radnom odnosu, a koja se odnose na isplate plaća, regresa i otpremnina.

(Foto: McDonalds u Sarajevu - Indikator.ba)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA