TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Hrvatska će isplatiti MOL-u 235 miliona dolara
3.2.2023 13:08 | Indikator.ba
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako će

Republika Hrvatska platiti MOL-u 235 miliona dolara MOL-u narednom razdoblju po onsovu međunarodne arbitraže, a novac je već osiguran u hrvatskom budžetu.

Ovo je izjavio ministar gospodarstva i održivog razvoja HRvatske Davor Filipović, prenose hrvatski mediji.
- Bit će sve ono što je utvrđeno pravorijekom iz međunarodne arbitraže. To se analiziralo na Savjetu za INA-u, kazao je.

Dodao je kako pravomoćna presuda koja se odnosi na Ivu Sanadera i Zsolt Hernadija nema pravne učinke na ugovor, koji je potpisan s MOL-om.

Vlada je dobila materijale od pravnih stručnjaka u kojima sastoji da se Hrvatska još 2003. godine odrekla mogućnosti da hrvatski sudovi odlučuju o ništavosti ugovora, već to moraju raditi međunarodni sudovi.

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Postupak je pokrenuo MOL krajem 2013., tužeći hrvatsku Vladu da nije ispoštovala obveze iz Ugovora o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je bilo predviđeno izdvajanje dijela plinskog biznisa iz Ine.

Washingtonski arbitražni sud nije prihvatio hrvatski argument da je taj ugovor rezultat koruptivnih radnji.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u deccembru pretprošle godine presudu kojom su bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i bivši čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđeni zbog primanja, odnosno davanja mita u zamjenu za upravljačka prava u Ini i izdvajanje plinskog biznisa.

(Foto: INA)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA