TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekonomija
Neto dobit Centralne banke BiH pala na 5,9 miliona KM
13.5.2020 06:03 | Indikator.ba
Neto dobit Centralne banke Bosne i Hercegovine iznosila je 5,9 miliona KM za prvi kvartal 2020. godine, izvještava Indikator.ba.

Ovo je smanjenje u odnosu na isti period prošle godine kada je neto dobit bila 12,9 miliona KM, pokazuje nerevidirani finansijski izvještaj za period koji je završio sa 30. martom 2020. godine.

- Značajno odstupanje neto dobiti u odnosu na prošlu godinu je posljedica primjene različitih kalkulacija PD-a (izračun vjerovatnoće neispunjenja obaveza) u mjerenju očekivanih kreditnih gubitaka. Promjena kalkulacije PD-a je rezultirala jednokratnim priznavanjem dobitaka po osnovu očekivanih kreditnih gubitaka od 9,8 miliona KM u dobit ili gubitak i smanjenjima rezervacija za očekivanje kreditne gubitke za odgovarajuće klase finansijske imovine na dan 1. januar 2019. godine, navodi se u izvještaju.

Centralna banka također je bila izložena različitim uslovima i kretnjima tržišnih cijena na dužničke finansijske instrumente. Širenje globalne pandemije virusa Covid -19 volatilno je djelovalo u smjeru pada tržišnih cijena dužničkih instrumenata u posjedu Banke u odnosu na izvještajni period u kojem je došlo do njihovog rasta, dodaje se.

Na drugoj strani, vrijednost monetarnog zlata, koje Banka drži na računu u banci u Švicarskoj, a fizički je locirano u trezoru Banke Engleske, povećana je na 267,4 miliona KM, sa 254,0 miliona KM u decembru prošle godine, kao rezultat rasta cijene žutog metala.

U izvještaju se takođe navodi da je tokom marta 2020. godine došlo do povećanog podizanja KM gotovog novca i EUR valute iz trezora Centralne banke, a uslijed globlane pandemije virusa Covid-19 kojima je Centralna banka uspješno odgovorila.
- Navedeno nije uticalo na računovodstveno načelo vremenski neograničenog poslovanja Centralne banke, konstatuje se u izvještaju.

Treba napomenuti da primarni cilj - održavanje monetarne stabilnosti - Centralna banka uspješno izvršava.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA